13. desember 2021

Lucia, lys og mørke. Dette er en sammensatt dag. Jeg leser og leser, men finner ingen kjapp måte å forklare Luciadagen på, annet enn at vi har fått dagens tradisjoner fra Sverige og at hele opplegget er et sammensurium av kristendom og gammel overtro og det forklarer ikke så mye. Det er fortsatt noen dager igjen før sola snur, men etter gammel tidsregning så var 13. desember den korteste dagen og den lange natten var full av tusser, troll og djevler. Jeg skriver lite om pandemien i denne bloggen og har tenkt å fortsette med det, men det er nok mange som føler at det er mørke tider. I dag stenges landet enda litt mer ned. Jeg håper at du har det bra. Og selv om denne natten virker eviglang, så håper jeg at vi en dag kan sitte i lyset og se tilbake på alt dette og samtidig minnes de fine, og nære tingene. Det er ikke så mye vi kan gjøre, annet enn å følge alle anbefalinger og ta vare på oss selv og andre så godt vi kan.

I dag var det min tur å åpne tegnekalenderen, og der fant jeg en ny karakter fra Guardians of the Galaxy, nemlig Groot. Groot kan kanskje beskrives som et levende tre som består av greiner og kvister som han kan få til å vokse og oppføre seg som han vil. I den første filmen, når alt ser veldig mørkt ut (de er inni et romskip som styrter), lager Groot et beskyttende skall av tre rundt vennene sine med hjelp av kroppen sin og i det skallet lagde han lysende frø som svevde rundt dem og lyste opp mørket.

Tore Kristian har tegnet Baby Groot med nisselue og julekule, og han sender ut lysende frø, eller sporer, med hånden sin. Det passet veldig fint i dag.

På jobben var vi så heldige at vi fikk muligheten til et ekstra lite krumspring før flesteparten av oss pakket ned alt som trengs for flere uker med hjemmekontor. Vi feiret Lucia med lys, hvite kjortler og lussekatter.

Selve Luciatoget gikk ikke så langt, men det var et langt tog der vi gikk på rad med minimum en meters avstand mellom Lucia, ternene og stjernegutten. Etterpå spiste vi kjempegode lussekatter som min ene kollega hadde bakt. Det var veldig hyggelig. 

Ute har det vært ekstra mørkt i dag. Mildværet har ankommet med regn, gråvær og sørpe. På vei hjem fra jobb var juletreet mørkt. Jeg velger å ikke ta det symbolsk og regner med at det står og skinner igjen nå.

Uansett, mens kommunens tre var en mørk silhuett, så skinte treet til Vestby Mølle gjennom tåkehavet. Du ser det midt på bildet til høyre. Jeg kan ikke for det, jeg elsker det treet. Egentlig blir det veldig kjekt med hjemmekontor nå som veiene er så sørpete og været er så vått.

Dagens fugl er (selvfølgelig) gul. Jeg velger fuglene fra listen litt etter dagens følelse, men denne har jeg planlagt å tegne i dag. Vintersolverv var også en mulig dag, men jeg gikk for Lucia. En gul fugl på denne gule dagen der vi beskytter oss mot mørket ved hjelp av lys og solgule boller. Fuglen er en landbruksfugl som liker seg i nærheten av åker. Vestby er en jordbrukskommune og det er fullt mulig å finne denne fuglen her. Jeg ser den av og til fra vinduet, og jeg har sett den bak Coop Extra og ved Vestby Arena (for de som bor i nærheten og vet hvor det er).

Dagens fugl er en gulspurv!

De er veldig fine. Hvis du har gulspurver i nærheten og vil mate dem, så er de glade i havregryn, brødsmuler og julenek.

Nå blir det svensk julekalender og kanskje en liten matbit før tannpussen. Jeg skal også rigge opp hjemmekontoret til i morgen. Dagen starter med et møte allerede klokken 8. Møteinnkaller har ikke fått meg seg at jeg ikke er en morgenfugl. Enda en fordel med hjemmekontor: Jeg kan hive på meg pysj, en presentabel overdel, stå opp 7:50 og være klar for jobb til klokken 8. Jeg har ikke bestemt meg for om jeg skal sette opp utstyret på skrivebordet inne på det kalde hobbyrommet, eller om jeg skal velge kjøkkenbordet i den varme stua. Kjøkkenbordet står foran fuglekikkevinduet, så det er kanskje lurest å velge hobbyrommet. Kanskje.

Jeg håper som sagt at du har det bra. Hvis du har noen lyspunkter du har lyst til å dele må du gjerne legge igjen en kommentar.

Vi ses igjen i morgen!

Kommentarer