Juledyrkalender 2017 - Luke 1 ^_^

 There's an English summary at the end for my English speaking friends ^_^

Kan man pynte et juletre med alger? Eller male julekuler laget av tre og la de seile av sted på havet?
Tja... Hvorfor ikke? Se for deg et naust på en værbitt øy ute på det grå havet. Naustet ligger nært vannet. Lent til naustet står et hjemmesnekret juletre laget av drivved. Det er pyntet med tang og tare og fine skjell. Jommen ble det ikke jul på naustet i år også. Men, er det noe som ligger på skjæret der ute? Hva kan det være?

Jeg har ikke et naust, men bor i en passe stor leilighet sammen med TK. Dette blir den tredje julen vår her! Tiden går så fort. Vi begynte å pynte litt i går og har planer om å ordne resten i helga. Det viktigste er på plass: Julestjerne, adventsstake og adventskalender. Nissene får komme etterhvert. Hm... Noen har visst funnet sin plass allerede, ser jeg. De er noen luringer, disse nissene.
The small "gnomes" have found their way to my livingroom. Is it a "nisse"-invasion?
Har du adventskalender i år? Jeg har så lyst til å lage en sånn nissekalender, der nissene gjør forskjellige sprell i løpet av natten. Det ser så gøy ut! Det finnes så mange kreative folk og det er så gøy å finne kalenderinspirasjon på nettet. I år har jeg og TK pakkekalenderen som vi har brukt de siste par årene og en ny og spennende kalender fra Meri Meri, kjøpt på Sprell, som heter Winter Woodland Christmas Countdown. Og vi har en bonuskalender med luker. Vi åpnet første luke i morges...
This morning we opened our calenders. Rubber-gnomes for TK, a tree for me, and a fitting picture of the little mole drawing a picture ^_^
Tk åpnet pakkekalenderen og fikk en liten viskelærfamilie. Jeg fikk æren av å åpne den første, stoooore luken i Winter woodland-kalenderen og der var det et grantre. Den lille muldvarpen husker vi godt fra barndommens barne-tv og bak første luke sitter han og tegner! Så passende!

Visste du forresten at seler har veldig følsomme værhår? Forskere mener de er så følsomme at en steinkobbe kan finne flyndre ved å kjenne strømmen fra pusten dens mot værhårene. Jeg ble så ivrig da jeg fortalte om dagens kalendere at jeg plutselig åpnet luke 1 i juledyrkalenderen. Første dyr ut er en av de mest utbredte seltypene som finnes i verden, og du ser dem på disse gavelappene som ramlet ut da jeg åpnet luken:
The first gift tags! Three versions of a harbour seal. So cute!
Jeg, lillesøster Katja og lillebror Espen har tegnet hver vår steinkobbe, også kalt fjordsel. Jeg liker å bruke navnet steinkobbe. Kobbe er rett og slett et annet ord for sel og kommer av det norrøne ordet kobbi. Og det er en del av TKs etternavn. Jeg hadde ikke et forhold til ordet kobbe før jeg møtte TK ^_^

Jeg liker de søte ansiktene deres, og prikkene. Jeg er også veldig fascinert av dyr som lever eller bruker mye av sitt liv i vann. En steinkobbe kan bli opp til 35 år (omtrent like gammel som meg), med mindre de bor på Svalbard. Bestanden der har av uviss grunn kortere levetid enn de andre bestandene ute i verden. Jeg har aldri sett en vill sel. Jeg kan heller ikke huske å ha sett en sel på et julekort. Jeg er sikker på at det finnes, men det er ikke et vanlig syn. Jeg prøvde å forske litt på nettet, og søkte etter jul og steinkobbe, eller Christmas og harbour seal, men fant i grunnen ikke så mye der heller. Jeg lærte at artisten Seal har en julesang. Og at det finnes en julesang som handler om en sel. Selen heter Christopher og han reiser til Nordpolen hvert år for å hjelpe julenissen med pakkene. Du finner den på Spotify! Jeg må bare vise noen av bildene jeg fant. Jeg legger ved lenker til sidene jeg hentet motivene fra.
 Jeg liker platecoveret til Christopher the Christmas Seal. Jeg fant også en nettside som solgte ornamenter med en kobbe på, zazzle.com. Og til slutt, på eBay, fant jeg en fin tegning av Margaret Cobane. Om du er nysgjerrig, kan du prøve å google litt selv. Steinkobbe heter, som sagt, harbour seal på engelsk.

Jeg gleder meg til juledyrkalenderen i morgen, og håper dere gjør det samme! Nå skal jeg og Katja kose oss med film mens TK er på julebord. Ikke nok med at det er 1. desember, det er også fredag!
 Ha en superhyggelig fredagskveld, kos dere masse, gi noen dere er glad i et nuss, hør på julesanger eller gjør noe helt annet. Jeg sender mange nusser til Katja og Espen som bidrar med sine kule, morsomme, fine streker i bloggen min. Fortell meg gjerne om hva du synes om jul og seler, gjerne i kombinasjon, enten i kommentarfeltet her eller på Facebook. Det hadde vært koselig ^_^
I'm wearing my Christmas-buttons from Åhlens this year too!

Vi ses igjen i morgen ^_^




-->

Imagine a boathouse. Small and red. Leaning towards the house is a tree made of driftwood. It’s decorated with shells and sea weed. A Christmas tree. Can you see something out on that shear? What is it? An animal perhaps?

I don’t have a boathouse, but I have an apartment just the right size for me and TK. We started decorating for Christmas yesterday. I can’t find a good English word for the Norwegian nisse. The closest I get is goblin, or perhaps gnome, but they’re not the same. Some of them have found their way to one of my shelfs. A type of advent calendar that is gaining popularity here in Norway, it’s been popular in Denmark for years, is pretending that a "nisse" lives in the house, and that they do innocent pranks during the night for the kids to discover in the morning. It looks really fun. I want to try it some time. TK and I opened the first slots in our calendars this morning, as you can see on the picture. This blog is a calendar too, with a new animal to find every day. Today the animal is a harbor seal. They live many places in the world, including Norway and Svalbard. For some reason, the harbor seals on Svalbard doesn’t live as long as the other seals. The word “kobbe”, meaning seal, is a part of TKs last name, which I think is fun. Did you know that a seal’s whiskers are so sensitive that they can locate flounders by feeling the air they breathe? It wasn’t easy to get good matches on google, searching for seal and Christmas. I found the song about Christopher, which was cute. And a few ornaments and cards.

I’m spending the evening with my sister while TK is at a Christmas party. We’re going to watch a movie and talk and have a good time.

I wish you a great Friday night, enjoy yourself, give someone you love a kiss, listen to a Christmas song or something else entirely. I’m sending kisses to Katja and Espen who contribute with their cool, funny, beautiful drawings in my blog. Feel free to tell me what you think about seals and Christmas. Just leave a comment ^_^


See you tomorrow ^_^


Kommentarer