torsdag 24. desember 2020

24. Se på Askepott og åpne gaver - Jul 2020

 Julaften går mot slutten. Vi har spist julefrokost, sett på Tre nøtter til Askepott, spist middag og pakket opp gaver.


Jeg ønsker deg og dine en fortsatt fin jul! Jeg håper du har hatt en fin dag i dag. Og jeg håper du har likt årets bloggkalender. Tusen takk for at du leser og tusen takk for alt engasjement! Det har vært morsomt!

God jul!


^_^ 


onsdag 23. desember 2020

23. Pynte meg til jul - Jul 2020

Da jeg var liten brukte mamma å flette håret mitt sånn at jeg fikk krøller. Mange fletter. Og for å ha krøller på julaften så ble det flettet på lille julaften. Da jeg ble litt større, syntes jeg at krøllene ble finere hvis jeg snurret håret. Jeg har sovet med knuter i håret mange ganger. Det er lenge siden. I natt skal jeg prøve det igjen.



 Jeg håper det går bra!

I kveld har jeg altså pyntet meg til jul, med julepysj og alternativ hårstil. I morgen blir det krøller! Jeg er veldig spent. Enten blir det julaften med krøller, eller så blir de vasket ut. Fortsettelse følger!

tirsdag 22. desember 2020

22. Spise julemarsipan - Jul 2020

 Så kom siste arbeidsdag i 2020! Det skal bli så godt med juleferie! Da klokken nærmet seg 10 på formiddagen hørte jeg et kremt fra mine hjemmekontorkollegaer.

Om det ikke var på tide med litt julemarsipan? Og det passet jo veldig bra, for det er dagens julegledeaktivitet. Jeg sa ikke nei takk til det.


Og tenk! Jeg fikk hele marsipangrisen for meg selv! Da ble det god stemning i heimen ^_^ 

mandag 21. desember 2020

21. Feire solsnu - Jul 2020

Gledelig solsnu!



Etter mange dager, flere uker, med regn, så dukket endelig solen opp i dag, som for å si at nå kommer jeg mer og mer tilbake. Det går kanskje litt sakte til å begynne med, men allerede i februar så er det godt merkbart. Jeg gleder meg!

Jeg vet ikke helt hvordan man feirer solsnu, men jeg og Tore Kristian burde kanskje ha vært ute og tent bål og skålt med øl og mjød. I stedet var vi inne med tente lys og spiste de siste lussekattene etter Lucia og drakk kakao fra de koppene vi syntes passet best for anledningen.


Det fungerte kjempefint det også!

Tenk, nå blir dagene endelig lysere igjen. Nå er det midtvinterfest, snart er det vår.

Også må jeg bare dele dagens tegning fra adventskalenderen vår:


Vi har tegnet mange karakterer fra animasjonsfilmer og -serier, så da denne karen dukket opp i dag, så ble jeg så overrasket og glad. Han er min helt!


Og sånn helt avslutningsvis på denne fine solsnudagen, et bilde av en rødstrupe, sett fra vinduet i dag.


Ønsker deg en nydelig uke!


^_^


søndag 20. desember 2020

20. Bake lefse - Jul 2020

Mmm... Tjukklefse. Det er godt. Og det lages i stekeovn. Ikke på takke. Så planen i dag var å prøve meg på mormors lefseoppskrift. Nå spiser jeg gjerne lefse året rundt, og ikke bare til jul, men jeg tror mange gjerne har lefser til jul. Så jeg tenkte det kunne være en fin desemberaktivitet. Jeg har aldri bakt lefser før og jeg gledet meg til å prøve.

Jeg har fortsatt aldri bakt lefser, for jeg ombestemte meg i siste liten. Julaften er bare noen dager unna, og jeg har flere ting å gjøre før vi kommer så langt. Den dagen jeg prøver å bake lefse, så skal jeg føle at jeg har god tid til å prøve og feile.

Heldigvis hadde vi en plan B.

Mmm... Vestlandslefse. Den beste lefsa det går an å kjøpe på butikken. Tusen takk til Tore Kristian som skaffet lefsen og "bakte" den!


Til kvelds ble det nysmurt lefse med smør, sukker og kanel, julefilm og en kopp kakao.
Adventslysene fikk brenne ned, for glede, håp, lengsel og fred.


Jeg fikk ellers gjort alt det andre som skulle gjøres, og jeg er blid og fornøyd.

Sånn ordentlig lefsebaking får jeg prøve senere. Kanskje i romjulen, eller kanskje en gang til neste år.

lørdag 19. desember 2020

19. Spille brettspill - Jul 2020

Det var en periode der det alltid lå et nytt brettspill under juletreet. Å spille sammen er en veldig fin aktivitet. Jeg og Tore Kristian har flere brettspill, men jeg må innrømme at vi ikke er så flinke til å spille dem. Derfor er det greit å bestemme seg for en spilledag for det er alltid gøy når vi kommer i gang. 

Det finnes ikke så mange julespill, har jeg funnet ut. Det hadde vært gøy med et ordentlig vintrete julespill! I stedet ble det en av de mange variantene av Ticket to Ride, et spill vi liker veldig godt.


New York har jo blitt kjent som en av de store julebyene, så litt jul ble det likevel.


Ticket to Ride New York City er et minispill som tar cirka 15 minutter å spille. I stedet for tog, som i de vanlige spillene, så har vi drosjer. Og det er om å gjøre å få få mange gode ruter som mulig og gjerne mange turistattraksjoner også.


Jeg vant så vidt det var! Hurra ^_^

Vi fikk ikke direkte julestemning av å spille, men det var veldig koselig å gjøre noe sammen.

Kos dere masse denne lørdagskvelden! Gjerne med en julefilm. Det skal vi ^_^

fredag 18. desember 2020

18. Ha på juleklær hele dagen - Jul 2020

 Da jeg lagde aktivitetslisten min, så jeg kanskje for meg at jeg skulle på jobb i dag. Jeg vet ikke. Jeg har vært på jobb, men fra min egen stue. Jeg satt i morgenkåpe nesten hele formiddagen, før jeg skiftet til pysj. Og da selvfølgelig julepysj. Med nisser på nattkjolen, snøkrystaller på nattdraktbuksen og helt røde ullsokker.

Det er lett å ha på juleklær når man sitter inne hele dagen!

Tore Kristian, derimot, han har vært ute og på jobb, med juleklær på ^_^


Det er vel ingenting i veien for å bruke juletøy hver dag fremover. Nå er det bare noen få dager igjen til jul!

Ønsker deg en riktig fin helg!

torsdag 17. desember 2020

17. Gå tur og se på utejulepynt - Jul 2020

Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær. Det er vinter, og det bare regner og regner og regner og regner. Selv om klærne mine er helt greie, så fristet det ikke så veldig å gå ut.

Jeg og Tore Kristian gikk ut likevel. En veldig kort tur. Vi så masse fine julelys, og noen ikke fullt så fine. Eller, de var ikke stygge, de bare blinket så veldig. Nå angrer jeg litt på at jeg hadde på hette. Hvis jeg hadde fått masse regn på brillene mine, så ville alle lysene blitt enda mer spektakulære!

Det var som sagt mørkt og vått, og det var ikke så lett å ta fine bilder. 


Er det bare meg, eller ser det mest skummelt ut? Det er noe med lyset i bildet. Det ble litt skrekkfilmaktig... Heldigvis ser det ikke skummelt ut på ekte. Da hadde jeg ikke stoppet for å ta bilde!

Det er litt fint med lys nå som det er desember. Jeg liker å se stjerner i vinduene til folk. Det er koselig.

^_^

onsdag 16. desember 2020

16. Synge en julesang - Jul 2020

 Musikk gir stemning. All slags stemning. Også julestemning. Derfor føler jeg meg litt rar. Jeg er jo glad i julen, men jeg er ikke så glad i å høre på julemusikk. Jeg skrur ikke på juleradiokanalen, jeg oppsøker ikke lyden av jul. Jeg har prøvd å lage meg en spilleliste på Spotify med julemusikk. Det fungerer greit i små doser. For å være helt ærlig, så synes jeg julemusikk er best på forsamlingshuset. Som allsang på juletrefesten (en gang i året). Så i stedet for å sette meg ned og høre på julemusikk, så bestemte jeg meg for å synge selv. Med den stemmen jeg har.

Først måtte jeg velge sang. Jeg tenkte på "Det lyser i stille grender", for det høres så fint ut med "tindrande ljos". Men jo mer jeg tenkte, dess vanskeligere ble det. Så kom jeg på at jeg har sangkort, og da ble det hele så mye enklere.

Jeg lukket øynene og trakk en tilfeldig sang. Jeg filmet ikke seansen, så da er det bare å bruke fantasien. Syng gjerne med! Jeg teller til tre! En, to, tre!

"Nå tennes tusen julelys". Jeg og Tore Kristian sang den alene først, og så fikk vi Hanne Krogh til å hjelpe oss. Det ble så fint så!

Det ga ikke umiddelbar stemning, men jeg skal ikke avskrive det helt. Jeg får fortsette å småsynge litt og nynne når det passer seg.

Ellers så jeg dette julegavetipset i dag:


Om ikke annet så er omslaget fint ^_^ 

tirsdag 15. desember 2020

15. Lukte på julen - Jul 2020

Det hendte at de solgte vafler på samfunnshuset de dagene bassenget var åpent. Og av og til fikk jeg og lillesøster hver vår vaffelplate etter svømming. Den dag i dag får jeg lyst på vafler når jeg kjenner lukten av klor.

Jeg har egentlig ikke så mange lukter som jeg forbinder med jul. Klementiner kanskje. Og kanel. Krydder. Men jeg tenkte likevel at jeg skulle prøve å lokke fram julestemningen med litt lukt.


Jeg kjøpte kanelstang, stjerneanis og appelsin. Appelsinen tørket jeg i stekeovnen. Noen får stemning av å tørke appelsinskiver. Det gjorde ikke jeg, men mest sannsynlig fordi jeg ikke har noen minner knyttet til det. Ikke luktet det så mye heller. Men dekorativt ble det!



Det lukter ikke så mye før du kommer nært, men da lukter det godt og spennende. Kanskje det lukter litt jul? Det ble uansett pent å se på ^_^

Har du noen lukter du forbinder med jul?

mandag 14. desember 2020

14. Lese en julebok - Jul 2020

Etter at jeg begynte å følge flere julekontoer på Instagram, så skjønte jeg at julebøker var en stor greie. Romantiske julefilmer og romantiske julebøker. I fjor fikk jeg en romantisk bok i julegave. I år leser jeg den. Den heter 25 dager til jul. Jeg har jukset litt og begynt å lese på den allerede. Jeg leser ett kapittel hver kveld høyt til Tore Kristian.


I tillegg, siden dagen i dag er satt av til julebøker, så leser jeg bildeboken Reven og nissen av Astrid Lindgren. Og i forrige uke kjøpte jeg en bok som heter Julens ni liv. Mest fordi den også handler om katter. Jeg leser ikke den i dag, men kanskje i romjulen? Eller neste jul.

Jeg burde kanskje ha hatt et mer juleinspirert bokmerke?


Man tager hva man haver! Eller det som ligger nærmest. Det er som regel det jeg gjør!

Ellers er det hyggelig å lese en bok som fungerer litt som en kalender. Hvert kapittel er passe langt og koselig. Og så blir det spennende å se om det skjer et aldri så lite julemirakel for personene vi følger, Daniel, Kate og Jack ^_^

søndag 13. desember 2020

13. Tenne lys og spise lussekatter - Jul 2020

For noen dager siden fikk vi en ny stekeovn og det var så frustrerende å finne ut at vi ikke fikk til å få ut alt inventaret. Vi ville jo ikke ødelegge den. Nå har vi vært og sjekket utstillingsmodellen på butikken og fått hjelp fra leverandørens kundeservice. Vi har slått oss til ro med at det er rå makt som gjelder, og så går det seg til etter hvert. Og det var enda godt, for i dag skulle jeg bake lussekatter!


Jeg brukte en oppskrift fra bloggen Det søte liv, og det ble helt perfekt! Tore Kristian husket heldigvis at vi trengte safran. Bollene ble så luftige og gode. Vi droppet rosiner, selv om det egentlig hører til, men vi piller dem bare av likevel. Jeg hadde litt perlesukker på noen av dem.


Jeg tenner sjelden lys. Jeg kommer ikke på det. Men siden det er Lucia, så tente vi et ekstra lys i tillegg til adventsstaken. Det er jo så koselig.


Vi tente altså lys, spiste bolle, drakk kakao, og det var fint å bare ta seg en stille pause sammen.

Adventslysene brenner som vanlig for lengsel, håp og glede denne tredje søndagen i advent ^_^


lørdag 12. desember 2020

12. Legge julepuslespill - Jul 2020

 Når jeg er innom en bokhandel eller en lekebutikk, tar jeg meg alltid tid til å se på puslespillene de har. Det finnes så mange fine motiv! Noen ganger lar jeg meg friste og andre ganger ikke.

Jeg har et vinterpuslespill som jeg kjøpte på loppemarked et år, muligens i fjor, og jeg tenkte at det kunne passe godt i desember. Det er ikke snø ute, så hvorfor ikke ha litt snø inne? Snøkrystaller i puslespillform.


Puslespillet har bare 1000 brikker, men jeg mistenker at det kommer til å ta litt tid likevel....


Det er også flere brikker som passer sammen, så det tar litt tid å finne rett kombinasjon. 


Det kommer til å bli fint da! Og det er godt med en litt ekstra utfordring innimellom.


Når jeg legger puslespill så tenker jeg ikke på noe. Det er deilig. Det var bare så vidt jeg klarte å løsrive meg sånn at jeg kunne dele dette med deg. Det hender at Tore Kristian legger puslespill sammen med meg, men dette ble for kjedelig for ham. Da kan han gjøre andre koselige ting ^_^


Liker du puslespill?

fredag 11. desember 2020

11. Se en julefilm - Jul 2020

Endelig fredag og helg!

Hva passer vel bedre enn en julefilm som start på helgehyggen?

Vi valgte å se Miraklet på Manhatten, den originale fra 1947.


Den var kjempekoselig!


 

Vi så den på Disney +, og der har de også remaken fra 1994.

Jeg liker å se julefilm. Det var noen som spurte meg om hvilke julefilmer jeg bare MÅ se hvert år. Jeg har tenkt og grublet, men det er ingen film jeg må se, med unntak av Tre nøtter til Askepott. Det finnes en del julefilmer jeg gjerne ser flere ganger, men det kan godt gå noen år mellom hver gang.

Har du en julefilm eller flere du bare MÅ se hvert eneste år?

torsdag 10. desember 2020

10. Smake på juledrikker - Jul 2020

 Mange har som juletradisjon å smake på forskjellig juleøl sammen med venner. Tidligere i høst leste jeg en bok om norske juletradisjoner, og det manglet ikke på anledninger for å ta seg en tår. I "Amalies jul" lærte jeg av nissefar at juleølet var svært viktig.

Jeg blir lett fascinert av fine etiketter, og kjøper stadig fine flasker med spennende øl. Det er bare det at jeg aldri kommer så langt at jeg faktisk smaker på dem. Oftere og oftere havner det i kjøkkenvasken i stedet.

Derfor var dagens plan å smake på litt annet enn akkurat øl. Julete. Julekaffe. Julebrus. Gløgg. Julmust. Jeg har julete. Jeg har julekaffe. Jeg har til og med julebrus. Men så kom vi så sent hjem i dag...

Da ble det til at vi ordnet favorittvinterdrikken min i stedet. Med noe ekstra oppi.




Mmmmmm... Kakao ^_^

Men, jeg har sagt jeg skal smake på juledrikker, og det skal jeg. Det blir bare litt annerledes enn jeg først hadde tenkt. I morgen blir det julete. Og på lørdag drister jeg meg kanskje til å smake på julekaffe. Sånn får det bli. Kanskje jeg finner litt annen spennede drikke også!

Hva liker du å drikke til jul?

onsdag 9. desember 2020

9. Gi bort en julegave - Jul 2020

I dag tenkte jeg å gi bort et par julegaver. Jeg har flere som må sendes med post, helst for flere dager siden. Og jeg tenkte jeg skulle gi noe småtteri til barna som bor over oss. Pakke inn et par ting og legge det i postkassa med en hilsen fra nissen. Men sånn ble ikke dagen i dag.

Vi har kjøpt ny ovn fordi den gamle ikke fungerer så bra (ikke undervarme) og i dag fikk vi ovnen levert på døra.



Vi pakket ut, skrudde den fast i veggen og stilte inn klokka. Så langt så vel.

Før den kan tas i bruk, så må den rengjøres og stå på en stund. For å rengjøre den må vi ta ut alle løse deler, inkludert bretthyller. 


Så fint da, at den ene bretthylla sitter bom fast. 

Nå er vi ganske frustrerte begge to, og jeg vil bare ha litt kveldsmat og gå å legge meg. Og håpe at det blir "likar i morra". Da skal jeg ringe leverandør. Hurra hei og hopp.

Gaver skal gis bort, med et smil, og det gleder jeg meg til ^_^

tirsdag 8. desember 2020

 8. Pynte til jul - Jul 2020

Vi nærmer oss årets mørkeste dag og det merkes. Spesielt på regntunge dager som dette. Det var mørkt da jeg gikk til jobb, grått og dunkelt mens jeg var på jobb, og da jeg gikk hjem var det mørkt igjen.

Det er koselig å pynte til jul. Ting blir litt annerledes en stund. Og det er fint. Noen pynter kanskje litt til advent og venter til lille julaften før pynten kommer på plass, mens andre har kanskje holdt på et par måneder allerede. Noe pynting går fort, mens annen pynting trenger tid.

Jeg har allerede pyntet en del inne, samtidig som jeg har mange ideer som må vente til en annen gang. I dag hadde jeg bestemt meg for å pynte ute, og sånn ble det. Selv om det regner.

Alle trådnissene henger nå på epletreet!

Jeg er spent på hvordan det ser ut i dagslys. Og om barna som bor over oss kommer til å like det. Og om tekstillimet på nisseluene kommer til å holde! Det blir spennende å se.

Jeg har fortsatt litt julepynt som jeg ikke har fått satt fram inne. Det gleder jeg meg til å gjøre. Jeg har for eksempel en del fine juletrekuler som trenger et sted å være.

Ellers kan jeg anbefale å pynte med bøker!

Har du pyntet ute i år?


mandag 7. desember 2020

7. Lese et julehefte eller to - Jul 2020

Julehefter er en morsom tradisjon, men selv om jeg både liker jul og hefter, så må jeg innrømme at jeg er ikke så flink til å faktisk ta meg tid til å lese julehefter. Men i kveld har jeg lest.

Jeg har lest årets Donald-julehefte. Knut Nærum og Tormod Løkling står bak manus, og fantastiske Arild Midthun står får tegningene. Han tegner så pent! Fargene er nydelige, tegningene er detaljrike. Det er en fryd. Og i selve historien er det vinter og jul, og Donald er ikke bare håpløs. Det er en kjempefin historie. 

Jeg skal lese den igjen og ta meg ekstra god tid til tegningene litt senere. Når jeg ser bedre.

Jeg har vært skikkelig plaget med regnbuehinnebetennelse i høst. Medisinkurene tar ikke knekken på den. Den fortsetter å komme tilbake. Så i dag startet jeg på runde tre med atropin og spersadex. Atropin utvider pupillen og gjør det litt vanskelig å fokusere. Skikkelig plagsomt hele greiene. Men alle gode ting er tre, sies det, så denne gangen må det bare bli bra!

Rosa øye i morges, stor pupill i kveld ^_^

Uansett, med eller uten betennelse, jeg anbefaler Jul i Gruffenberg på det sterkeste!

Løp og kjøp og støtt det norske tegneseriemarkedet. Det er en fin juleglede ^_^

 

Kanskje jeg rekker et hefte til før jeg går og legger meg...

^_^

søndag 6. desember 2020

6. Lage julepynt - Jul 2020

I dag har jeg og Tore Kristian laget litt julepynt sammen.

Trådnisser!


 Jeg synes de ble kjempefine! Vi lagde tre stykker hver.

Jeg likte å ha juleverksted på skolen. Og jeg liker fortsatt å lage ting. Av og til tar det litt tid, men det trenger ikke å gjøre det. Disse trådnissene gikk ganske fort og vi satt kanskje ikke mer enn en times tid, men det var veldig koselig og ingen ble lei.

I går lagde vi fuglemat, og i dag hengte vi melkekartongen ut.

 

Så får vi se om den blir tatt godt imot  ^_^

Har du noe hjemmelaget julepynt som du liker å pynte med eller lage?

lørdag 5. desember 2020

5. Mate fugler - Jul 2020

Dagens aktivitet er å mate fugler. Det er så koselig. Jeg har en liten mater hengende på vinduet, og der kan fuglene finne mat hele året.

 

Det varierer litt fra år til år hvem som besøker meg. Akkurat nå er det kjøttmeis, blåmeis, pilfink og løvmeis. Jeg har også sett skjære og flaggspett, men flaggspetten har jeg bare sett to ganger.

For å lage litt mer julestemning, så bestemte jeg meg for å henge ut en melkekartong med litt godsaker i.

 

Det er rett og slett delfia-fett, mel, solsikkekjerner og paranøtter. Alt man trenger for å lage egne meiseboller. Jeg skal skjære ut åpninger i melkpakken og henge den ut gjennom vinduet. Akkurat nå står melkpakken i kjøleskapet, så det må vente til i morgen.

Min opprinnelige plan var å henge ut fuglenek i dag. Ikke fordi jeg forventer så mange fugler, men fordi det hører jula til. Jeg synes det er en veldig fin og hyggelig juletradisjon. Vi gjorde det noen ganger da jeg var liten, men jeg har aldri gjort det før og tenkte jeg skulle driste meg til å henge den på verandaen sånn at jeg kan se den. Jeg så etter fuglenek i går, men jeg fant ingen i min umiddelbare nærhet, så da må det vente litt.

Naboen derimot, hun har funnet fuglenek og startet vinterforingssesongen med alt mulig slags godt. Det betyr litt mindre fuglebesøk hos meg, men likevel flere fugler i området, så alt i alt er det bare bra. Jeg har sett dompap, rødstrupe og spettmeis, i tillegg til de som besøker meg. Og kanskje også gjerdesmetten jeg ser innimellom har vært der og spist?


 

Alt dette befinner seg rett under kjøkkenvinduet vårt, og jeg må lene meg over kjøkkenbenken for å få et lite glimt av huset. Fugleneket ser jeg bare når jeg går ut, men det er koselig. Jeg tror jeg må ordne meg ett jeg også. Hvem vet, kanskje det kommer en gulspurv innom hvis vi er heldige?

Har du en yndlingsfugl?

24. desember 2023

 Så ble det julaften i år også. Vi lå til det ble lyst og det var rundt klokka 9:30. Det er godt å ligge lenge. Jeg startet dagen med å se s...